Turmericul a fost indelung utilizat in medicina ayurvedica (medicina traditionala indiana), dar si in medicina chineza traditionala, datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice. Beneficiile sunt datorate substantei active din turmeric, curcumin, care ajuta la tratarea inflamatiilor. Beneficii: - Ajuta la imbunatatirea memoriei - in cateva studii realizate pe populatiile din Asia a fost demonstrat faptul ca persoanele care au consumat mai mult curry au obtinut rezultate mai bune la testele de evaluare cognitiva fata de cele care nu au consumat acest condiment. Cercetatorii au corelat acest beneficiu cu turmericul, care este unul dintre ingredientele principale ale acestui amestec de condimente, dar si din alimentatia asiaticilor. Totodata, cercetatorii cred ca efectele antiinflamatorii ale curcuminului pot proteja creierul impotriva bolilor degenerative si pot preveni aparitia bolii Alzheimer. - Protejeaza inima - asa cum ne arata cateva studii publicate in jurnalul Pharmacological Research, curcuminul poate proteja organismul impotriva bolilor cardiovasculare, precum cardiomiopatia sau aritmia (batai neregulate ale inimii); - Protejeaza impotriva bolilor de piele - curcuminul ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si previne deteriorarea celulelor pielii, accelerand si imbunatatind procesul de absorbtie a colagenulu. De asemenea, curcuminul poate ajuta la ameliorarea unor boli de piele, precum psoriazisul, dermatitele si acneea. - Calmeaza durerile reumatice - un studiu efectuat in 2016 a demonstrat faptul ca administrarea de suplimente pe baza de curcumin timp de patru saptamani a ajutat la calmarea durerilor provocate de osteoartrita la persoanele care sufereau deja de aceasta afectiune; - Rol antiinflamator si antioxidant - unul dintre cele mai importante beneficii ale curcuminului este capacitatea de a reduce inflamatiile prin blocarea anumitor enzime implicate in acest proces. Totodata, efectul sau antioxidant ajuta la prevenirea artritei, astmului sau bolilor inflamatorii intestinale. - Regleaza nivelul de zahar din sange - conform studiilor, curcuminul reduce nivelul de glucoza din sange si sporeste secretia de insulina a pancreasului. Mai mult, suplimentele pe baza de curcumin pot preveni aparitia diabetului de tip 2. - Are proprietati anticancerigene - un studiu din 2015 publicat in jurnalul de stiinte Molecules a demonstrat ca substanta activa curcumin poate bloca activitatea celulelor tumorale, prevenind astfel aparitia mai multor tipuri de cancer, precum cancerul de piele, pancreatic, mamar sau pulmonar; - Previne formarea cheagurilor de sange - asa cum au demonstrat studiile, curcuminul imbunatateste circulatia sangvina si previne formarea cheagurilor de sange care ar putea duce la probleme de sanatate serioase, precum accidentele vasculare cerebrale, tromboza venoasa profunda sau embolismul pulmonar; - Reduce colesterolul „rau” - un studiu efectuat la Universitatea din Indonezia a aratat ca substanta activa curcumin ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rau” LDL, dar si a nivelului de colesterol total, fapt care are efecte pozitive asupra sanatatii inimii; - Imbunatateste procesul de detoxificare - datorita proprietatilor antioxidante, curcuminul ajuta la mentinerea sanatatii organismului si stimuleaza enzimele care combat radicalii liberi, responsabili pentru deteriorarea celulelor si a ADN-ului; - Protejeaza ficatul - curcuminul previne aparitia tulburarilor hepatice si ajuta ficatul sa functioneze optim; - Previne anemia - turmericul este o sursa bogata de fier si poate preveni aparitia anemiei; - Trateaza problemele digestive - unele studii sustin ca turmericul poate contribui la ameliorarea simptomelor colonului iritabil; - Amelioreaza simptomele gripei si ale racelii - curcuminul ajuta la ameliorarea infectiilor virale, precum raceala si gripa, si ajuta organismul in lupta cu afectiunile respiratorii. Ceaiul de turmeric cu miere este recomandat pentru ameliorarea simptomelor racelilor.
E o planta tropicala , dar se poate cultiva si la noi in gradina, Temperatura optimă de dezvoltare a plantei este între 20-35 °C si are nevoie de 10 luni ca rizomii sa ajunga la maturitate, pana nu cad brumele si primul inghet , atunci frunzele mor si rizomii nu se mai dezvolta. Pt asta se planteaza in ghiveci in casa la caldura si lumina din Ian-Febr, iar prin Aprilie cand temp nu mai scad sub 12 grade se trasplanteaza in gradina . Eu am plantat cativa rizomi anul trecut prin luna Mai direct in gradina , au crescut mari, dar nu stiam ca au nevoie de atatea luni ca sa ajunga la maturitate. Dupa primul inghet ( aveau cam 6 luni ) i-am scos si aveau doar 2 cm, erau in crestere
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Temperatura optimă de dezvoltare a plantei este între 20-35 °C si are nevoie de 10 luni ca rizomii sa ajunga la maturitate, pana nu cad brumele si primul inghet , atunci frunzele mor si rizomii nu se mai dezvolta.
Pt asta se planteaza in ghiveci in casa la caldura si lumina din Ian-Febr, iar prin Aprilie cand temp nu mai scad sub 12 grade se trasplanteaza in gradina .
Eu am plantat cativa rizomi anul trecut prin luna Mai direct in gradina , au crescut mari, dar nu stiam ca au nevoie de atatea luni ca sa ajunga la maturitate.
Dupa primul inghet ( aveau cam 6 luni ) i-am scos si aveau doar 2 cm, erau in crestere