Frumoasa de iunie -------- 5 iulie Mirandino Rosso ----------- 5 iulie Tucar ( Dinias ) ------------ 15 iulie Precoce Morettini --------- 15 iulie Rosioara de Cluj ----------- 15 iulie ----------- coaja rosie Daciana ----------------------- 20 iulie Busuioace ( Bot.) ------------ 1 august Favorita lui Clap ------------- 1 august Argesis ------------------------- 1 august Jubileu 50 -------------------- 10 august Ina Estival ------------------- 15 august Williams ---------------------- 15 august Williams Rosu -------------- 20 august --------- coaja rosie Napoca ----------------------- 20 august Conference ------------------- 1 sept Primadona ------------------ 15 sept Transilvania ----------------- 15 sept Haydeea --------------------- 15 sept Packhams Triumph ------- 20 sept Untoasa Geoagiu ---------- 20 sept Abatele Fetel ------------------ 1 oct Latina ---------------------------- 1 oct Novembra ----------------------- 1 oct
Nu am urmarit cand infloreste, mi-e mai greu sa fac asta pt ca merg doar sambata la sat . Daca nu uit acum si daca ma nimeresc acolo in primavara asta am sa verific.
Din observațiile mele există decalaje la coacerea unor soiuri. Daciana a început să se coacă din 20 iulie, Ina Estival primele zile din august, Wiliams a variat între 7 august și 20 august, Wiliams roșu 1 septembrie, Haydeea totdeauna 24-25 septembrie. Mai am și alte soiuri însă nu sunt pe rod încă. Este clar că zona de cultură (nu numai anul) influiențează perioada de coacere.
Aspectuoase si productive sunt multe soiuri, dar nu-i suficient ca sa fie bune pt comercializare. Nu intodeauna ce-i frumos la ext e frumos si la int.
Cred ca f importante sunt si calitatea pulpei, gustul, consistenta, rezistenta la transport si depozitare, rezistenta la boli, mai putin conteaza productivitatea.
Am cateva soiuri f aspectuoase la ex. iar pulpa nu are nici un gust , la supracoacere se faineaza , la alt soi se prabuseste.
Cred ca aveti nevoie de un soi f bun din toate punctele de vedere.
Mie imi plac cel putin 10 soiuri din lista pt calitati deosebite.
Soiurile cu consistenta mai mare care se coc dupa 10 aug.
La un sg soi nu pot sa ma hotarasc si nici n-as vrea sa va influientez, parerile sunt impartite. Sa zicem 4 cele mai potrivite. Toate cele 4 corespund calitativ si la ext si la int.
1. Jubileu50 - 10 aug - aspect frumos, productiv si gust f bun
2. Ina Estival - 15 aug - aspect f. frumos, f. productiv si gust f bun
3. Williams - 15 aug - aspect frumos, productiv, f. gustos, special pt comercializare, rezista la depozitare 2-3 luni in mediu controlat
4. Abatele Fetel - 15 sept. - calitate excelenta a fructelor , special pt comert, se pastreaza pana in februarie in mediu controlat
Wiliams roșu are aromă și este gustos așa cum este descris în cărți. Wiliams galben (obișnuit) nu are caracteristicile pomenite cu toate că este o varietate a aceluiași soi. Confirm gustul foarte bun la Ina Estival nu însă și aspectul. La Virgiliu Hibernal (obținut la Cluj) este o eroare de prezentare care îl recomanda ca soi de iarnă. În realitate se coace mult mai devreme (primele zile din septembrie). Aștept să văd cum este Tudor (octombrie, prezentarea este frumoasă).
Mă gândeam la Williams dar nu e compatibil cu gutuiul iar altoit pe par sălbatic rodește după 7 ani. Cred că v-oi planta Abatele fetel . Mulțumesc mult!
Se coc după 20 iulie (Lângă Lugoj) dar trebuie ținut seama și de locul plantării(mai cald spre sudul țării) cât și de an. Anul acesta a fost mai cald așa că s-ar putea să se coacă mai repede. Sunt foarte bune la gust iar aspectul este de fotografiat.
Nu sunt eu experta in astea, dar din ce mai aud, mai citesc una-alta si din ce vad la ai mei, se pare ca au multe pretentii si pomii astia, nu putem doar sa-i plantam si sa-i mai vizitam doar cand culegem roadele .
Acum nu stiu cum arata pomul dv.( viguros sau anemic ) , dar daca e sanatos si f viguros, faptul ca nu a intrat inca pe rod poate fi din cauza portaltoiului.
Daca parul e altoit pe portaltoi de par salbatic va incepe sa rodeasca mult mai tarziu ( dupa 5-6 ani) dupa ce s-a dezvoltat f mult in tot acest timp , fata de parul altoit pe gutui care intra pe rod mai devreme ( dupa 3-4 ani ) si creste mai putin, vigoare mica-mijlocie.
Inceputul fructificarii depinde si de:
- taierea din primii ani, formarea coroanei ( corecta sau incorecta )
- ingrasamintele aplicate, f necesare daca aveti un sol obosit
- apa, f necesara in primii ani dupa plantare si nu numai
- combaterea bolilor si daunatorilor
Polenizarea e f importanta , in cazul in care pomul a inflorit dar nu a facut si fructe, e nevoie de alt soi de par in jur .
Faceti o poza pomului sa vedem cum arata si cateva detalii
doar 3 nu pot sa spun pt ca toti sunt f buni sau cel putin treisfert din ei, depinde cand vreti sa se coaca . Si gustul nu e singura calitate la un soi. f important ca soiul sa se si pastreze o perioada cat mai lunga si sa fie si rezistent la principalele boli .
Sa zicem astea 3, ca sa aveti esalonare, dar nu sunt doar ele cele mai bune .
1. Daciana ---------- 25 iulie
2. Ina Estival ------- 15 august
3. Abatele Fetel -- 15 sept.
Aspect f.frumos , gust 0 . Nu aroma , nu dulceata ... parca nu era para .
Poate anul asta a fost asa cu ploile astea , pomul e ff tanar, 1 m inalt si gros ca degetul , am lasat 4 pere pe el si n-ar fi trebuit. Ele au crescut f mari si aspect f frumos , dar fara gust.
Ai mei au 3 ani dar, nici unul n-a vrut sa rodeasca.Felicitari pentru poze!Dvs. faceti ce n-au facut statiunile de cercetare pomicole cand au creat si s-au laudat cu aceste soiuri,unele facute la norma.Felicitari!!!
Nu stiu daca alea sunt conference, nu prea seamana..si nu mai lasati pere la varful ramurilor de schelet,apleaca ramura in jos si nu se dez pomul, taiati primavara varfurile si rupeti fructele din treimea superioara astfel incat sa nu fie aplecate ramurile
Conference este exact ca si Abatele, nici o diferenta nu vad. Sunt mai dulci si mai consistente fata de Will. Williams sunt mai zemoase si mai acrisoare.
Primadona , Transilvania , Latina si Rosioara de Cluj i-am plantat in toamna 2012 . Nu au cum sa rodeasca anul viitor, abia ce s-au prins vara asta .
Ar putea sa rodeasca Ina Estival , Jubileu50 si Haydeea , astia i-am plantat in toamna 2011 , dar si ei sunt f tineri.
Deci soiul asta imi creaza dureri de cap, chiar daca e laudat, la pepinierele care I.l vand apare cu aceeasi poza peste tot,unde I'll vad pe sunphoto are poze diferite, la mine in gradina am altoit din soiul pe care vanzatorul mi.a zis ca e untoasa de G., iar fructele din acelasi soi au forma usor diferita
Untoasa de Geoagiu este maliforma si e incrucisare intre Olivier de Serres si Josephine de Malines..e normal sa aiba gust exceptional avand in vedere ca Josephine de Malines este o para f mica dar care a rezistat in topurile preferintelor sute de ani:)Daca au gust indoielnic poate ar trebui sa lasati cate 1 maxim 2 pe inflorescenta(ca la carte) ca sa fie 20-40 frunze valide la un fruct.
In rest aveti cam toate soiurile demne de a fi plantate(mai putin Bosc ,Dr Jules Guyot,Concorde,Comice,Winter Nelis)
Succes
este normal sa fie asa ca parul fructifica mai mult prin mugurii terminali , daca aveti flori in varful lastarului terminal al sarpantei sau pe ramificatii din care formati coroana este bine sa rupeti florile de acolo pentru a nu deranja dezvoltarea ulterioara
cred ca aveti noroc, am gasit undeva ca acest fruct are forma de bergamota, iar bergamota are forma sferica,exact ca perele dv...mi.a strica ziua,dezamagirea anului..nu mai cumpar in veci de acolo
Si eu am unul asa mititel ,e plin de flori dar nu ma intreba ce soi ca nu stiu...la pus soramea in ani trecuți,primele fructe le făcut anul trecut...vreo 3 parca,sunt pere mici ,de vara,ea tot caută par "tucar"cum se zice la noi in zona!!!
De transilvania si primdonanu stiu nimic, am vaz pe pagina celor de la icdp pitesti maracineni,ceva soiuri noi,Paradise mia atras atentia, pere de culoare rosie descrise f bune la gust
Sunt curios sa ne spui, cand vor fi pe rod, care sunt cele mai bune pere, toate soiurile tale sunt deosebite, dar unul, trebuie sa iese in fatza, sa fie u.de geoagiu?...-p
Sunt curios de unde ai aceste referinte in leg cu soiurile,de ex.soiurile latina, primadona, sunt noi,create la cluj, dar alceva nu stiu nimic,gust,epoca etc...app ina estival nu ai gradina? au,sau aveau la fac.agronomie din timi
Cine e interesat si cauta, gaseste!
Am si Ina Estival, am toate cele 18 soiuri din lista de sus in gradina, poze nu am facut la toti pomii, unii i-am plantat in toamna asta, sunt doar niste bete.
Desi e f.precoce si f.productiv (l-am plantat in 2010, iar in 2011 era incarcat de flori, apoi de fructe), greseala mea mare e ca le-am lasat pe toate , a rodit 2 ani la rand , dar nu am putut vedea calitatea fructelor din cauza ca nu s-au dezvoltat suficient, au stagnat din august - pana in oct. au ramas mici cat un ou, verzi, tari si cu gust astringent.
Dl.Roman zice ca nu trebuia sa las toate fructele in pom la un an de la plantare, eventual 2-3.
excelent, chiar esti o comoara, in afara de williams nu le cunosc, eu am untoasa hardy si cure.Sa inteleg ca toti perii au facut fruct si asta e clasamentul? Din ce loc ai luat perii?
recomanda-mi, te rog, un soi de vara si unul de toamna.Din cele care au facut fruct. Cand intreb taranii in piata ce soi de par au, toti imi spun pergamute?!!!
De unde ati cumparat parul Untoasa de Geoagiu? Fructul are o forma interesanta, pe care nu am regasit-o pe site-urile de prezentare a diverselor pepinierre. Imi doresc un astfel de pom. Daca nu reusesc sa gasesc anul acesta poate la anul obtin si eu un lastar sau doi (anul acesta deja aveti cereri)pentru a-le altoi pe un par Cure mai varstnic. Cu multumiri.
Pentru par Morettini Precoce incercati si la Pepiniera Caransebes (www.pepiniera-pomicola.go.ro/produse.html) Am vazut pe site ca au asa ceva, plus alte soiuri interesante.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Cred ca f importante sunt si calitatea pulpei, gustul, consistenta, rezistenta la transport si depozitare, rezistenta la boli, mai putin conteaza productivitatea.
Am cateva soiuri f aspectuoase la ex. iar pulpa nu are nici un gust , la supracoacere se faineaza , la alt soi se prabuseste.
Cred ca aveti nevoie de un soi f bun din toate punctele de vedere.
Mie imi plac cel putin 10 soiuri din lista pt calitati deosebite.
Soiurile cu consistenta mai mare care se coc dupa 10 aug.
La un sg soi nu pot sa ma hotarasc si nici n-as vrea sa va influientez, parerile sunt impartite. Sa zicem 4 cele mai potrivite. Toate cele 4 corespund calitativ si la ext si la int.
1. Jubileu50 - 10 aug - aspect frumos, productiv si gust f bun
2. Ina Estival - 15 aug - aspect f. frumos, f. productiv si gust f bun
3. Williams - 15 aug - aspect frumos, productiv, f. gustos, special pt comercializare, rezista la depozitare 2-3 luni in mediu controlat
4. Abatele Fetel - 15 sept. - calitate excelenta a fructelor , special pt comert, se pastreaza pana in februarie in mediu controlat
Acum nu stiu cum arata pomul dv.( viguros sau anemic ) , dar daca e sanatos si f viguros, faptul ca nu a intrat inca pe rod poate fi din cauza portaltoiului.
Daca parul e altoit pe portaltoi de par salbatic va incepe sa rodeasca mult mai tarziu ( dupa 5-6 ani) dupa ce s-a dezvoltat f mult in tot acest timp , fata de parul altoit pe gutui care intra pe rod mai devreme ( dupa 3-4 ani ) si creste mai putin, vigoare mica-mijlocie.
Inceputul fructificarii depinde si de:
- taierea din primii ani, formarea coroanei ( corecta sau incorecta )
- ingrasamintele aplicate, f necesare daca aveti un sol obosit
- apa, f necesara in primii ani dupa plantare si nu numai
- combaterea bolilor si daunatorilor
Polenizarea e f importanta , in cazul in care pomul a inflorit dar nu a facut si fructe, e nevoie de alt soi de par in jur .
Faceti o poza pomului sa vedem cum arata si cateva detalii
Sa zicem astea 3, ca sa aveti esalonare, dar nu sunt doar ele cele mai bune .
1. Daciana ---------- 25 iulie
2. Ina Estival ------- 15 august
3. Abatele Fetel -- 15 sept.
Poate anul asta a fost asa cu ploile astea , pomul e ff tanar, 1 m inalt si gros ca degetul , am lasat 4 pere pe el si n-ar fi trebuit. Ele au crescut f mari si aspect f frumos , dar fara gust.
Ar putea sa rodeasca Ina Estival , Jubileu50 si Haydeea , astia i-am plantat in toamna 2011 , dar si ei sunt f tineri.
In rest aveti cam toate soiurile demne de a fi plantate(mai putin Bosc ,Dr Jules Guyot,Concorde,Comice,Winter Nelis)
Succes
Inna Est. , Jubileu50 ,Haydeea, Transilvania, Primadona, din descrierile facute de autori.
Am si Ina Estival, am toate cele 18 soiuri din lista de sus in gradina, poze nu am facut la toti pomii, unii i-am plantat in toamna asta, sunt doar niste bete.
Dl.Roman zice ca nu trebuia sa las toate fructele in pom la un an de la plantare, eventual 2-3.
Inna Estival sau Williams - 15 aug.
Packhams Triumph - 20 sept.