Nucile, alunele, migdalele şi castanele trebuie scuturate doar atunci când ele cad cu uşurinţă şi se desprind fără dificultate din mezocarp (coaja verde) sau din involucru (alunele şi castanele). Cand fructul ajunge la maturitate, mezocarpul crapa, apoi se zbarceste si incepe sa se usuce treptat. De la craparea mezocarpului pana la zbarcirea lui sunt necesare 10-15 zile, perioada in care fructele trebuie sa ramana pe pom. Daca migdalele se culeg mai repede, miezul lor se zbarceste. In functie de soi si de conditiile climatice ale anului, sezonul de recoltare a migdalului dureaza de la 1 sept pana la sfarsit de octombrie.
Nu pot sa va spun exact pt ca merg doar sambata la gradina. Sambata in 26 Martie era inflorit doar Autofertil II de la Constanta , iar toti ceilalti nu aveau nici o floare desfacuta . Sambata care urmeaza 2 Aprilie vedem restul
Superba productie, eu locuiesc la deal cota 1000, exista vreo sansa sa rodeasca la mine? Ar scapa florile inghetul tarziu? Sau daca stiti vreun soi mai rezistent!
Nu stiu ce sa zic. Si la mine ingheata florile cam des . Nici nu-mi dau seama care e mai rezistent . Eu am tinut ca Record de Teteny pt ca el ramanea cu flori in fiecare an pana in 2015 cand mi-a inghetat pomul mare cu tot cu flori, l-am scos si am luat altul , asta are 3 ani acum . Anul trecut au scapat toate florile la toti caisii si au inghetat 90% din flori la toti migdalii Anul asta au inghetat toate florile la caisi si vad ca toti migdalii au scapat , desi gerul asta tarziu a fost de -20 la mine
La Supernova am avut f putine fructe . Acum nu mai tin minte exact gustul, dar nu au fost amare . Singurul soi care nu-mi place e Tuono , fara gust si multa coaja
Record de Teteny, apoi Teteny Botermo.
Autofertil2 am avut doar un singur fruct si nu mi-am dat seama, poate sa fie si el f bun , vad in vara asta.
Supernova iarasi a avut doar intr-un an cateva fructe, nici bune , nici rele .
Tuono NU
Buna! Am un migdal in gradina (cumparat din Praktiker, nu stiu ce soi e exact), infloreste dar nu fructifica. Ce soi ar trebui sa iau pentru polenizare? Multumesc!
În ce zona judet sunt Plantati acesti Migdali ?
Stiu ca în zona Dobrogei ( mai exact Jurilovca ) sunt asa de frecventi Migdali precum sunt pe langa Bucuresti pruni.
Mulțumesc.
Langa Timisoara sunt plantati, la mine in gradina . Am incercat si migdalul sa vad daca merge aici. Am doar cate un pomisor din cele 6 soiuri.
Iernile sunt f blande si pomii le trec f bine , pornesc f devreme in vegetatie , DAR problema apare in luna aprilie odata cu ingheturile tarzii care vin de 3 - 4 ori pana la 1 Mai . Atunci ingheata florile la unele soiuri , uneori ingheata si pomii cu totul . Am patit in fiecare primavara cu cate unul sau doi si i-am inlocuit din nou toamna.
Migdalul prefera solurile calcaroase din Oltenia, Muntenia , Dobrogea , Banat si ierni blande , dar creste peste tot in tara .
N-am auzit de Jurilovca , dar stiu ca cea mai veche si renumita plantatie de migdali , de peste 2 secole, este la Tohani in Prahova.
la mine pe langa Bucuresti Supernova a inflorit mult dupa caisi , a tinut florile fara probleme , a legat singur fara polenizator , e autofertil , migdala este usor amaruie dar se poate manca fara probleme , rezista bine la Taphrina , aproape de coacere fructul este atacat de ceva probabil monilioza , atunci ar trebui stropit ceva mai inainte
Anul asta migdalii au ramas cu florile , dar nu stiu cum pt ca la caisi a fost rau de tot , 3 caisi f mari inghetati complet , iar la restul florile si jumatate din ramuri , pe ici pe colo a mai rasarit cate un mugure.
anul trecut au fructificat doar cei 3 de sus , iar anul asta niciunul pt ca au inghetat florile la toti in primavara . Supernova a facut anul asta primele flori , dar n-au avut noroc sa ramana .
in Vest . Supernova doar in primavara asta ar fi inflorit pt prima data , dar din cauza ingheturilor tarzii din martie au inghetat mugurii inainte de a se desface . Asa ca nu mi-am dat seama daca infloreste inaintea celorlalti sau dupa ei . Poate primavara care vine sa scape florile la toti si vedem .
Buna seara.LA MULTI ANI.
Am transplantat un migdal Tetenyi Record(are 5 ani)-face multe flori dar nu leaga -clar este autosteril(are nevoie de polenizator) Am citit ca recomandat este Tetenyi Productiv.
In alta parte am citit ca si Tetenyi Botermo polenizeaza "Recordul".
La rindul sau Botermo are polenizator pe Budatetenyi 70(inf.de la Sarusi -AR).Daca cumpar polenizator, ptr. Record, (Botermo)- sa inteleg ca Botermo nu leaga dupa inflorire(in documente scrie ca se polenizeaza cu Budatetenyi70 !!!?
Supernova este autofertil-nu are nevoie de polenizator-ar putea poleniza Record.
Mai simplu (din documentare) ar fi sa gasesc Tetenyi Productiv. -din acesta nu am gasit!!! Care soi ar mai poleniza Recordul-sa-lgasesc si pe la noi?
Multumesc.
Buna !
Am vazut parca la Yurta mai demult Productiv de Teteny si Favorit de Teteny. Toti Teteny astia sunt adusi din Ungaria, sunt originari din Ungaria.
Dupa mine ( 99% sunt sigura ) Teteny Botermo este unul si acelasi soi cu Teteny Productiv, asa se traduce in romana( Botermo inseamna Productiv ). Iar Teteny Kedvenk (tradus) este unul si acelasi soi cu Teteny Favorit. Asta era o paranteza, ca sa nu luati un soi de 2 ori si sa asteptati polenizare.
Peste tot unde se vinde Teteny Rekord scrie ca are nevoie de polenizator. Cum ati reusit sa-l luati de unul singur ?
La Sarusi pana acum 1 an aveau Teteny Botermo si Budateteny70 , dar cica Budateteny era sensibil la ger , din 2014 nu-l mai au la vanzare , l-au inlocuit cu Teteny Record . Si nu se vand decat impreuna , nu primesti Teteny Rekord fara Teteny Botermo sau invers ( se polenizeaza reciproc ), eu am incercat sa cumpar de la ei doar cate unul si n-am reusit ( am incercat de doua ori ) .
Acum nu stiu sa va zic unde le gasiti pe fiecare si ce sa luati, pt ca in momentul asta inca nu sunt actualizate ofertele, nu stiu ce soiuri vor fi in primavara, doar din februarie se stie .
Supernova si Tuono sunt autofertili dar nu stiu daca ii polenizeaza pe cei 4, ar trebui sa o faca . Supernova mai bun decat Tuono.
Buna seara.Va multumesc pentru toate informatiile pertinente vis a vis de soiuri sigur cele de mai sus sunt pretioase pentru multi cititori!!!In primavara sigur gasesc un polenizator.Am cumparat acum 5 ani din Bric...pomul mai sus amintit,evident ca nu era specificat pe el cine si cu cine se polenizeaza!!!toti pomii sunt la paleti,alege fiecare ce si cum!!!-evident vina principala este a mea ca nu m-am documenta ce am cumparat .
Cu respect
Buna,eu am 2 pomi de 2ani[1 dulce si 1 amar] si au facut cate 3-4 fructe dar au cazut toate-nu i-am stropit deloc!!!Cel amar are 1 care sa incapataneaza sa cada!!!
Poze elocvente.. pomii plini de rod si o calitate de exceptie a fructelor.... cine a produs pomisorii?
Daca eram mai aproape de TM cu siguranta va rugam sa-mi dati un lastar...
Felicitari si astept sa vad in toamna viitoare acelasi rod si pe restul colectiei
Am si eu un migdal, a rodit anul trecut prima data. Cum se recolteaza? A facut niste fructe ca piersicile care in octombrie erau tot in pom, le-am luat si am scos samburii. Asa trebuie sau ar trebui sa cada singure?
Eu nu am avut anul trecut decat 2 fructe intr-un singur pom si au cazut verzi peste vara.
Anul asta e prima data cand au rodit mai multe fructe cele 3 soiuri pe care le vedeti cu flori .
Am citit ca : Nucile, alunele, migdalele şi castanele trebuie scuturate când cad cu uşurinţă şi se desprind fără dificultate din mezocarp (coaja verde) sau din involucru (alunele şi castanele).
Cand fructul ajunge la maturitate, mezocarpul crapa, apoi se zbarceste si incepe sa se usuce treptat. De la craparea mezocarpului pana la zbarcirea lui sunt necesare 10-15 zile, perioada in care fructele trebuie sa ramana pe pom. Daca migdalele se culeg mai repede, miezul lor se zbarceste.
In functie de soi si de conditiile climatice ale anului, sezonul de recoltare a migdalului dureaza de la 1 sept pana la sfarsitul lui octombrie.
Ex. am Tuono care se coace la 1 sept , Teteny Botermo - 10 sept , Record de Teteny - 1 oct .
salut la toata lumea ,eu am un migdal luat de la un parc cu mai multi pomi ornamentali decat fructiferi ,si face an de an de 3 ani in coace nu stiu cu ce so poleniza da de mancat chiar azi am mancat ultimile migdale de la el
Mai stii de la ce pepiniera i-ai cumparat ? Eu am plantat doi in toamna si nu mi se par o.k. deloc. Sunt zvelti, au crengutele verzi, dar nu dau niciun mugure. Tu te pricepi, ce parere ai ?
Si eu am patit cu toti asa . De ex Supernova l-am cumparat de 3 ori, abia a treia oara s-a prins (in 2013) . Budateteny nu s-a prins prima data , l-am mai luat si in toamna asta ... si uita-te la el ca nu are inca nici un mugure , deci nu-i sigur ca se prinde nici acum . F.f.greu se prind migdalii, ar trebui plantati in ziua cand au fost scosi sau in max cateva zile .. altfel exista sansa sa nu se mai prinda sau sa se prinda ff greu , abia in vara tarziu sa dea muguri. I-am luat de la Sarusi, Yurta, Viragrios, Marius Roman. Mai sunt si la Sieberz, Sweetgarden . Nu conteaza prea mult de unde-i iei , tot la fel de greu se prind toti .
Am niste cunostinte la Mosnita, care au cumparat in toamna unul pe jumatate ca marime fata de ai mei si a inflorit deja. Nu are mai mult de 1,20 metri. Mi-e ciuda ca ai mei sunt lenesi, sau cine stie uscati.
Din pacate nu-mi mai amintesc, dar am pastrat eticheta si pot sa-ti raspund vineri. Merg maine la Mosnita sa mai plantez ceva prin gradina si cu ocazia asta ii inspectez.
M-am uitat pe eticheta si sunt Record de Teteny, de la SC Molnar Mol-Exim Ciumbrud alba. Unul arata cam uscat, iar celalalt e inca verde. Nu stiu cum vor evolua. Citind discutiile de pe aceasta pagina nu am sperante prea mari.
))):
Am! numai că la mine nu prea văd fructe! anul ăsta in 2 pomi de la csaba meri golden,plantaţi in toamnă am câte un măr super mare!!! şi am de la bakker de 5 ani un păr duo ...,nici flori nu a făcut!
Rezista si afara? Eu am pus migdale cumparate de la legume -fructe in ghiveci, au iesit dar i-am rupt ptr ca au crescut mari si nu aveam unde sa-i tin iarna.Eu stiu ca nu rezista afara.
Si eu tot atat stiu. Nu scrie la niciunul din ei ca ar fi steril sau autofertil . Doar ca Recordul are nevoie de Productiv si invers.
Doar la Supernova si Tuono e specificat ca sunt autofertili.
Buna ! Si eu stiu ca cei doi se polenizeaza reciproc , dar pana ii gasesc eu Productiv de T. sa faca bine sa se pol. cu Supernova si Tuono.
Fructele le-a facut Recordul, dar au cazut verzi.
Buna,au produs migdale;aveti si dulce si amar? trebuie sa fie minim 2 soiuri pt polenizare;eu am luat 1 dulce si 1 amar si cel amar are 3 flori...asta asa, sa-mi faca in ciuda!!!
Sunt f.bune la gust, mai bune decat alunele , dar si ff.sanatoase , au f.multe vitamine, proteine...
Sunt si f.scumpe in jur de 50-60 lei/kg , gasesti ambalate in Real , Kaufland... in pungi si mai mici... ca tot esti in oras.
Stai linistita nicoleta ca rezista, nu suntem o zona ideala pt pomicultura,cum sunt dealurile din sud, sau ardeal, dar si la noi erau livezi de mii de hectare,la sanicolau mare, topolovat, lugoj, vita de vie nu mai zic, la 20km de tm,la recas, poate cea mai performanta podgorie din tara, o mie de hectare, au luat acum vreo 2 ani locul 1 in lume cu un vin alb obtinut acolo, suntem o zona buna zic eu
Nu ma mai intind , pun punct aici. Deja m-am intins prea mult .
Pt casa e suficient, nu vand , nu altoiesc, am zis doar sa incerc mai multe soiuri, fiindca TM nu e o zona prielnica pt pomii fructiferi , nici pt.vie , macar jumatate din ei sa reziste aici.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.