Stie cineva ce soi este? Incepe sa se coaca la sfarsitul lui sept . E sensibil la foc bacterian . Eu spun ca e Decana Comisiei , astept si alte pareri
Are peste 90 de ani si a crescut din altul tot asa de batran si scorburos care s-a uscat, iar acum recent a aparut alt lastar nou. Se pare ca la fiecare 100 de ani ( inainte sa se duca ) isi pregateste cate un urmas. Vrea sa traiasca vesnic. Nu a fost curatat , stropit sau udat , dar se pare ca o merita din plin !
Mulțumesc , la mine cea mai mare 327 gr , e puțin mai bombată in partea de mijloc , am cules cateva sa vad cum se maturează in casă , anul trecut am avut una singură și am mancat-o repede , sper sa se îmbunătățească gustul maturata bine para
Eu cred ca cel mai mult seamana cu o para Williams. Este posibil sa fie o variatiune a acestui soi. Poate coacerea mai tarzie sa se datoreze grosimii ramurilor. Un specialist ne-ar putea lamuri mai bine... Nici varianta Contesa de Paris nu o exclud.
Nycoleta, ai incercat sa-l altoiesti sau sa-l butasesti?
E mai simplu de butasit, numa ca trebuie udat temeinic pana inradacineaza si iti trebuie timp, procentajul de prindere e mai mic decat la gutui, dar se merita. Prin februarie se recolteaza butasii, ca la vita de vie.
daca aveati livada mai aproape de bucuresti si nu la timisoara, cu siguranta la primavara va rugam si veneam sa iau o ramurica altoi...incercam si pe gutui dar si pe un par salbatic... trebuie pastrat neaparat soiul, indiferent ca s-ar chema decana comisiei, contesa de paris sau poate, de ce nu , doyenne du comice.. ma mai gandesc poate vad o solutie ...
si eu am unul care face acesta pere , in fiecare an fructifica foarte mult, are peste 20 ani si nu da semne de batranete, in general se rup si se usuca ramuri din cauza greutatii fructelor.
Daca are 90 de ani si a crescut dintr-unul care avea 100 nu poate fii Decana care a fost descoperita aprox in 1850:)..oricum arata bine si probabil e un soi necunoscut dar valoros.Nu pare altoit.Unul la 10 000 de mari sau peri din seminte are gust acceptabil...si unu la 1 000 000 000 are gust exceptional.Polenizare libera..asa s-au descoperit majoritatea soiurilor valoroase..mai ales cele vechi.Altoieste-l si tu intr-ul alt par sa ai "back-up"..in caz de ceva sa nu-l pierzi
Succes
pe afara arata ca Decana Comisiei , la gust cum sunt ? pulpa alb-galbuie , consistenta , suculenta , dulce-vinurie si nu prezinta sclereide cam asa scrie la carte
Batranul par care s-a uscat acum 100 de ani si din care au crescut astea doua tulpini batrane si ele acum , sigur a fost altoit in tineretea lui. Astea doua cu siguranta ca au crescut si ele tot din altoi, inainte sa se usuce cel batran ( la fel ca si lastarelul meu de sus care are 2 anisori acum ).
Asta am dedus eu dupa fructele pe care le face .
Ceva trebuie sa tai din el ca sa fac loc lastarului tanar sa se dezvolte. Cred ca o sa tai tulpina mai subtire din care a iesit el , de jos deasupra lui, sau deasupra ramurei celei tinere de sus la 1,5 m inaltime ( poza 149 , 148 )... asta doar ca sa-i mai las tulpinile intregi cate zile mai au .
eu as curati eventual uscatura as face intinerire dar nu as taia tulpina ptr a face loc unui lastar decat in cazul in care una din tulpini ar fi foarte batrana si cu semne de uscare dar din poze vad ca sunt ok
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.